måndag 29 september 2008

Det stora dundret är på väg...

 "Det svåra med en revolution är att bända upp den första gatstenen" sade vi till varandra på den tiden vi hoppades på revolution i folkhemmet... Några år senare har jag en del att invända emot den trotskistiska synen på revolution eom en fråga mer om teknik än politik. Men i alla fall... nu är den på väg.

 På bloggen Cornucopia som jag följer för att få grundläggande kunskaper i ekonomi finne en snygg sammanfattning över dagens förstatliganden eller privata räddningsaktioner.

 Faktiskt är det de privata räddningsaktionerna som är mest intressanta tycker jag. Under de senaste veckorna har världens rikaste banker spenderat miljoner på att köpa upp dåliga affärer, för att rädda hela systemet.

 Det är ett kvantumsprång från Manchesterliberalismen. Ingripanden bygger på en  ideologi som kopplar rikedom till ett asvar för mindre lyckligt lottade. Det antyder också att företagsprofiter är något annat än privat egendom, att rikedomen egentligen tillhör hela systemet...

Jag tror knappast att det är vad Swedbankcheferna tänker på när de köper Banco Fonder. Men när röken har lagt sig kommer många inflytelserika aktörer att ha fått nya perspektiv på vad osm är politiskt möjligt att göra. många kommer att kräva mer politisk kontroll, och det kommer de få...

torsdag 25 september 2008

700 Miljarder Dollar till vad då?

Hm... George Bush vädjar om att ett krispaket för fantastiska 700Miljarder dollar för att "räda det finansiella systemet". Ursäkta franskan, men man tvivlar ju på om det är värt att rädda.

Det är svårt att hålla sig för skratt när McCain sedan vill ställa in debatten med Obama för att lösa den ekonomiska krisen. Det låter som att han kommer bli färdig med det efter helgen... Om inte, hur länge kan man skjuta upp et demokratiska systemet för att lösa med en kris som en del hävdar kommer kännas även 2011?

Det finns nog anledning att hålla ett öga på vad som händer meed demokratin i USA nu. Med Cohens ord

"It comes to America first, the cradle of the best and the worst"


fredag 19 september 2008

Socialism!

Inte bara jag, utan även The Guardian glädjer sig åt den nya vågen av Socialism och förstatliganden.


Är det inte paradoxalt att börsen rusar öppåt efter beskedet att USA´s regering tar hand om ekonomin om det går åt helvete. Som vi vet är det den som betalar som väljer musiken, och med ett sånt system har ju "marknaden" svårt att säga emot staten när Obama vill ta in högre skatt för att finansiera utbildningsreformer eller liknande...

Allt kan hända...

onsdag 17 september 2008

Vilken sida ligger Marx på nu?

 Karl Marx måste ha vänt sig i sin grav många gånger sen sin död i London 1883. Trots att de flesta av nittonhundratalets revolutioner kallade sig marxistiska satte de en tilltro till gerillakrig, terror och övertygade individers makt att förändra världen som borde ha varit Marx främmande.

 Det grundläggande i Marx förståelse av världen, som jag läser honom (det var ett tag sen nu dock...) är att världen förändras av processer som tar flera generationer. En individs övertygelse är alltså ganska oviktig. Det spelar faktiskt ingen roll om du blir kommunist eller inte - kapitalismen kommer genom sin inneboende logik att gå över i socialism, för attt sedan obemärkt glida över i det klasslösa samhället.

 Det lät ganska utopiskt när jag läste det men... Det som nu sker i USA, där finanskrisen lett till att Fanny Mae och Freddie Mac förstatligats (Chavez ligger i lä...) och Federal Reserves miljardlån till AIG, som i princip ger dem makt över företaget, är ju exakt som Karl Marx beskrev det. Kapitalismen tar kål på det privata ägandet...

 Kan tänka mig att Marx snurrat några varv extra för att lägga sig bekvämt på rygg och njuta av att ha rätt för första gången på mer än hundra år.

tisdag 16 september 2008

Kalla fakta:


I Sverige har kvinnor 84% av männens lön.

I Rumänien har kvinnor 92,7 % av männens  lön.

måndag 15 september 2008

Hmmm...

Det var som tusan, Ungerns regering gör samma sak som den brittiska och Bulgariska.

Man undrar vart världsekonomin är på väg egentligen. Det mest problematiska tycker jag inte verkar vara bankkrisen, utan lågkonjunktur, snart slut på olja, och brist på mat samtidigt. Det enklaste sättet att få ner oljekonsumtionen, och därmed oljepriset och matpriserna skulle ju vara att odla grödor som kan bli etanol.

Men en del säger ju att det är det som gör maten så dyr... Puh...

torsdag 11 september 2008

Valfläsk

Världen går in i en recession. Bulgarien kämpar med en inflation som närmar sig 10%, Eurozonen nöjer sig med en inflation på 3,1-3,6 %, som dock är dubbelt så mycket som Europeiska Centralbankens målsätttning på under två procent. Det är med andra ord svårt att blogga om världen utan att hamna i ekonomiska spörsmål.

Inflation är som bekant dåligt, och kan betraktas som en stöld av alla, eftersom allas pengar blir mindre värda.

Därför får Bulgariens regering duktigt med stryk av sina liberala motståndare i landets mest namnkunniga veckotidning Kapital. Regeringen har nämligen bestämt sig för att såhär lagom till valet i höst bjuda fattiga pensionärer på resor till Svarta Havet.

Till saken är att pensionärerna är den socialistiska regeringens kärnväljare. Visst är det korrekt att prioritera dem, men Kapital pekar på att problemet inte är populismen, utan att man blåser på inflationen. Ni kan säkert föreställa er att Bulgariska pensionärer redan har det ganska pressat. Många lever på nåt runt 1000 SEK i månaden, och inflationen snarare går ut över matbudgeten än inköp av feta mobiler som i Sverige .

Att köpa en resa åt pensionärerna är som att ge dem pengarna i handen, inte som att ge dem jobb, lägre skatter eller fler bibliotek att gratis läsa tidningarna och bilda sig en egen politisk uppfattning i. Det för in nya pengar i ekonomin, som snart, särkilt i juletid kommer att sprida sig i detaljhandeln.

Rent konkret - pensionärernas resor håller turistorterna öppna en månad till. De som jobbar där får en extra månadslön som de köper stekpannor eller tröjor för. Detta pressar upp inflationen eftersom mer pengar gör att företag inte behöver låna. Bankerna sänker räntorna för att få in mer pengar... andra, rika människor lånar för att köpa dyrare julklappar som t.ex. SUV:ar och karusellen är igång. Allt det här är Kapitals analys, men den är svår att inte hålla med om.

Kapital tar naturligtvis chansen att ge en känga åt regeringen och mena att den inte lever upp till Europeisk nivå. Döm därför av min förvåning när jag idag ser att Storbrittannien gör samma sak. Regeringen ska betala ut engångssummor till människor som inte kan betala att värma upp huset. Godhjärtat (eller bara cyniskt av politiker som inte tror sig vinna nästa val?) men kortsiktigt.

Intressant nog handlar kritiken i FT inte om inflation... är det bara Östeuropeiska regeringar som måste täkna på det? Skillnaden är kanske att Bulgarien inte har en självständig centralbank som hanterar valutan leva - den är knuten till Euron. Men ändå... I Kapital framstod de Europeiska politikerna som föredömen...

måndag 1 september 2008

Bravo Mustafa!

Efter att ha spenderat större delen av en arbetsdag i ett Sofia som börjar lukta höst med att försöka minimera intrycket av att människor bryr sig om mänskliga rättigheter i Kina - vi skriver just nu rapporter åt bolaget som hanterar Beijing 2008 kommiténs PR... tog jag en liten paus på det svenska internetet.

Jag hittade denna fantastiska artikel av Mustafa Can om kurdisk identitet i exil. Om hur den som besegrats och tvingats i exil oftast väljer att glorifiera sitt lidandes historia i stället för att förstå vad som egentligen har hänt.

Precis som Can skriver är det inget specifikt som gäller kurder... På Balkan är den här sortens tänkande oftast påfallande uppenbart. Den historia rumänska skolbarn får är ett mycket bra exempel. Men jag tror Cans artikel berörde mig just eftersom jag i exilen inser att det gäller även mig. Att jag idealiserar Sverige, gör verkligheten till en dröm och slutar att bry mig om hur den egentligen ser ut. Den svenska exilen är kanske relativt ofarlig, vi har inte så många minnen av oförrätter som ska hämnas som de flesta andra folk har. Men det är bara tur.

Den idealiserade historian lägger sig i vägen för förståelsen, eldar på och cementerar konflikter som skulle kunna dö med tiden.

Cans artikel pekar också framåt, på hur man låter dessa konflikter dör. Genom att gå till fakta, se vad som har hänt. Det viktiga är att förstå sig själv, inte att se vems fel något är.



----------------
Now playing: Slonovski Bal - Sano Duso
via FoxyTunes
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.