fredag 31 oktober 2008

Tro

DN skriver att Anders Borg tycker Svenska banker tar ut för höga räntor av sina kunder.

Borg tror uppenbarligen mer på sina prognoser än på sina principer. Jag trodde att han trodde att om bankerna får ta ut den ränta de vill av kunderna kommer kunderna att straffa bankerna och gå till den bank som erbjuder bäst produkt till bäst pris. I det fall ingen gör det, kommer detta vacuum att locka till sig entrepenörer som skapar en sådan bank, och dödar de banker som inte accepterar utvecklingen.

Jag har aldrig trott att det är riktigt så enkelt, men rätta mig om jag har fel, är det inte den ideologi moderaternas ideologi bygger på.

Själv skulle jag gärna ha en Asus EEE 701 från komplett.se för 500 spänn. Jag tror jag ska ringa och säga det, så kanske de tar sitt förnuft till fånga.

Jag har dessutom hört moderater säga att inflation är ett problem för samhällsekonomin, ibland t.o.m. hintat att det skuller var ett värre gissel än arbetslöshet. Vad som är värst är en akademisk septsfundighet - med Borgs politik kommer vi ha mer än vi vill av både och.

torsdag 30 oktober 2008

Revolutionen är här...

  Vad är det som händer egentligen? USAs centralbank sänker med enig styrelse räntan till 1 % och tigger om en inflation som kommer äta upp allt som människor tjänar i lön, eller vinst för den delen. Undrar hur man ska hantera en rusande inflation och finanskris samtidigt om ett halvår.

De enda som tjänar på det är de som belånat sig och inte kan betala sina lån... Det är inte alla ekonomer som tycker om det - att döma av hur kapitalt oförstående skribenter på nätet är så är det en ny klasskamp som gror i samhället. Mellan de som lever på den reella ekonomin, som arbetaren på Volvo och hans chef, och de som lever på att spekulera med lånade pengar, som managern på någon hedgefond.

Att Ryssland, Quatar och Iran bildar en ny oljekartell visar att USA´s inflytande är noll och ingenting utanför gröna zonen i Bagdad och Kabul. Jag tvivlar på att Obama, som jag gillar mer än Putin, kan göra någonting åt det.

 På Die Zeit online vädras öppet åsikter som att kapitalism är fel, och naturvidrigt. paradigmskifte?

 Det känns som att det är paradigmskifte på gång över allt samtidigt... jag tror verkligen vi lever mitt inne i en revolution och att ingen av oss vet vart vi hamnar om några år.

måndag 20 oktober 2008

Då är det farväl till släkt och vänner

Med en lättnadens suck läste jag die Zeit´s första sida idag. den tyska regeringen villkorar stöd till banker. Varför jag tycker det är en bra hoppas jag att jag har förklarat. Jag kan acceptera att vi måste rädda finanssystemet, men jag skulle gärna vilja att någon förklarade pedagogiskt och tydligt exakt hur människors liv skulle påverkas av en global kollaps.

Inte så att jag inte inser att det skulle bli problem. Men det ligger väl också ett problem i att rädda fallfärdiga banker... De pengar de lånat ut finns ju faktiskt inte, och kommer inte att finnas nästa år heller. Så nästa gång någon frågar efter dem får vi bankskris igen. Och skattebetalarna får betala "högst" 1 500 miljarder" kronor igen... Dessa 1 500 miljarder låter ganska mycket monopolpengar för mig, så jag tror inte att de kan avvärja en framtida kris. Kanske förvärrar de den.


Men ändå... om någon lyckas förklara för mig VARFÖR vi måste leka med monopolpengar för att återställa marknadens förtroende i monopolpengar så säger jag inte emot. Däremot är jag inte dummare än att jag förstår att det kommer kosta alla oss som inte jobbar på Wall Street mycket pengar, i en blandning av vänster och högerregeringars sämsta sidor - nedskärningar och instabila statsfinanser. Det är där Björn Afzelius kommer in i bilden...

Det första de tyska politikerna kommer att kräva av bankerna är att löner för ledningspersoner begränsas till blygsamma 500 Miljarder Euro per år. Det är förbannat mycket pengar, särskilt till någon som har gjort bort sig fundamentalt, men kom igen Merkel. Hur omoraliska höga löner än är, är det inte de, utan systemet i sig som är problemet. Men som Björn Afzelius påpekar i "farväl till släkt och vänner" - det är så mycket enklare att skälla på en politikers eller CEO´s personliga omoral, an att ställa dem till svars för vad de gör med våra pengar och liv.

Tyvärr hittade jag inte "Farväl till släkt och vänner" på Youtube, så det får bli en annan av Björns godingar på temat moral.


björn afzelius medan bomberna faller

måndag 13 oktober 2008

Catchers in the Rye

Hm... ska bli intressant att se om helgens politiska beslut på EU-nivå lyckas rädda bankerna. Och ännu mer intressant att se vad som händer sen. Om de inte lyckas antar jag att "krisen" växer sig ännu större... Men så länge den håller sig till börsen drabbar den den som har pengar hårdast. Min mormor t.ex. som bor i en hyreslägenhet har knappast drabbats alls än.

Men vad händer om räddningspaketen lyckas? Planerna går ju i princip ut på att staten garanterar bankernas affärer som jag förstår dem. Säg att staten pumpar in en miljard Euro i bankmarknaderna, och att allt blir frid och fröjd sen. Var kommer de pengarna ifrån?

Antingen ifrån statsbudgeten, alltså mormors pension. Eller också är de nytryckta pengar, den lösning man valt i USA. Den lilla ekononomiska kunskap jag har säger mig att det kommer att leda till en inflation som är högre än vi sett på länge i väst. Säg att den blir 10 % i Sverige... vad blir den då i växande ekonomier som Bulgarien, där inflation närmast måste vara omöjlig att bli av med i ett marknadssystem. 30 %?

Det kommer alltså vara min mormor, och de fattiga baborna på Balkan som betalar kalaset. De som förlorat pengar får tillbaks dem, de som inte har de får lida av sämre statsfinanser som kommer slå även mot kommunernas, och hög inflation. Vem tycker att det är rättvist? Ingen. Inte Marx. Inte Göran Persson. Kanske Reinfeldt, men knappast JS Mill eller Milton. Priset för att rädda aktiemarknaden borde delas i förhållandet till aktieinnevhavet.

fredag 10 oktober 2008

Gränser och människor

Det verkar som att läget i Kaukasus lugnar ner sig lite, vilket måste vara bra för alla som bor där. Det har begåtts övergrepp, övergrepp vilka Ryssland som den överlägset starkste makten hade resurser att förhindra, vilket man inte gjorde.

Jag hoppas att Saakasjvili, Medvedev och andra politiker lyckas fokusera på det i framtiden, och jag hoppas på ett Ryssland som respekterar mänskliga rättigheter på allvar.

Däremot har Medvedev rätt när han säger att inget irreparabelt har skett, och DN har fel som säger att Georgien har styckats. Syd Ossetien och Abchazien har aldrig stått under den Georgiska regeringens kontroll. De stod under Moskvas kontroll i Sovjetunionen. Anledningen till att de hörde till Sovjetrepubliken Georgien vet jag inte, men jag ser ingen anledning till att världen ska visa någon överdriven vördnad för dessa gräner, som drogs av mer eller mindre onda skäl av Stalin själv.

Fokusera på människorna, inte gränserna.
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.