torsdag 19 februari 2009

Demokrati är att våga

Den palestinske president Abbas kommer till Sverige, "påtagligt vingklippt" enligt Svenska Dagbladet. Och det var ju länge sedan man hörde en palestinier säga något bra om sin president i svenska eller utländska medier.

Men det var också ganska länge sedan jag hörde någon säga någonting bra om Hamas.

I ett demokratiskt system borde alltså vägen ligga öppen för någon slags Obama som lovar att försvara religionens roll i ett sekulärt samhälle, organisera ickevåldsmotstånd mot Israel och bygga på den palestinska enigheten.

Om inte den rätte kandidaten lever i Palestina finns ahn säkert utomlands någonstans, varför inte i USA. Men för att han ska komma måste världen, inklusive Abbas, våga utlysa allmänna val i Palestina. Vilka som är valbara måste vara klart innan valet, och den som får mest röster får rätt att bilda regering.

Det låter väl ganska grundläggande. Villb ara påminna om att Hamas faktiskt fick ställa upp i valen 2006, och faktiskt vann. Abbas vågade inte lämna ifrån sig makten, och fick stöd av västvärlden och USA.

Resultatet... det vet vi.

onsdag 4 februari 2009

Bönder och studenter

I Grekland har studentprotesterna avlösts av bondeprotester, som är ett ganska stort problem för Bulgarien, eftersom de blockerar vägar som Bulgariska varor fraktas på. Att greker bråkar med polisen är väl inen nyhet, men för inte så länge sedan var det ju likadant här... bönder och studenter mot polisen. Är det en slump?

Knappast. När jag ser mig omkring har jag mycket svårt att förstå hur "bönder" i den mening vi ofta lägger i ordet, ganska små egenföretagare med mycket stark lokal förankring, har någon som helst möjlighet att överleva som samhällsklass. Jag skule inte alls vara förvånad om de inom en generation är utbytta av skördetröskor, genmanipulerade grödor och industriella magnater som förhandlar direkt med EUkommissionen om skattelättnader.

Studenter har ju alltid varit en bråkig grupp, men frågan är om det inte lönar sig sämre än någonsin att studera på universitet i krasst ekonomiska termer. Avgångsbetygens värde devalveras i takt med att de blir fler, och samhäller mer postmodernt/nyliberalt. Det är kanske inte bara dåligt. Det finns ju mycket kunskap utanför universiteten. Men att den kunskapen uppvärderas är ju inte bra för studenterna.

Att allt mer kunskap patenteras och hanteras inom ett civilrättsligt system slår också undan benen för universiteten som kunskapscentrum. Även mentalt, eftersom patenttanken vilar på en helt annan syn på vad kunskap är än universitetstanken.

Att världen sedan behöver fler studenter och fler småbönder är en annan femma...
 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.