söndag 2 mars 2008

Leningrad

Presidentvalet i Ryssland pågår just nu, och världen väntar med spänning. Kanske inte på resultatet, att det ska bli Medvedev som blir näste ryske president verkar ganska givet, men vad som komma skall. För vem kan säga någonting om denne björn?. Som alltid blir näste ryske ledare en överraskning för väst, precis som Stalin, Chrustiev, Gorbatjev, Jeltsin oh Putin. Det kan inte bara bero på ryskt hemlighetsmakeri, jag skulle gissa att det finns mer att föstå för den som vill se.

Mr. Medvedev är naturligtvis inte vem som helst, som de flesta vet kommer han från Gazprom, det enorma ryska bolag med nära band till Putin som sköter exporten av rysk gas till Europa. Gazproms ledning har förmodligen mer makt över utrikespolitiken än Rysslands utrikesminister, därför har ocskå Putin sett till sätta sina egna män i Gazprom.

Men det är inte bara Gazprom som gör Medved till en naturlig efterföljare till Putin - precis som Putin kommer han från St: Petersburg.

Detta är vad Putin lämnar efter sig - ett auktoritärt Ryssland, med ett stort internationellt inflytande, framför allt utövat genom politisk gasexport - medan de flesta europeiska stater betalar mellan 150 och 240 dollar för en kubikmeter olja straffas Rumänien för sin antiryska politik med ett pris på 390 dollar. Medan det lydiga Moldavien betalar 190 dollar får Ukraina betala 280, ett pris som säkert sjunker om Ukraina slutar firta med EU...

Om petersburgaren Medved lyckas med att förvalta detta inflytande , och varför skulle han inte det, i så fall är det min vågade gissning att Rysslands huvudstad i sinom tid inte längre kommer att heta Moskva, utan S:t Petersburg. Putin umgicks med planer på att flytta regeringsfunktioner. Ingenting hände, men de stolta S:t Petersburgarna kommer säkert att tröttna på att pendla, och idén kommer att komma upp igen.

Moskva och S:t petersburg representerar två sidor av Ryssland - den europeiska och den asiatiska. Att flytta huvudstaden från Moskva till S:t Petersburg var en tydlig och nödvändig symbol i Peter den Stores projekt - att göra Ryssland till en europeisk stormakt. En annan sida av projektet var att påbjuda västerländska kläder för statsanställde. När bolsjevikerna flyttade tillbaks en var det att distansera sig från ett Europa i förfall. Det var bilden radikala och konservativa ryssar hade närt i hundratals år. Anna Karenina innehåller några insiktsfulla bilder av livet i det dekandenta mend mondäna S:t Petersburg jämfört med det äktryska Moskva.

För 1800talets författtare och revolutionärer var Moskva frälsningen. Men jag tror att Putin har mer gemensamt med den imperiella traditionen från Peter och Katarina den stora än med Lenin eller Dostojevksij. Valet av Medvedev är ett sätt att konsolidera den här rörelsen mot S:t Petersburg och väst. Som kanske inte bara är av ondo. Kanske får vi om femtio år se ett nytt Ryssland, självsäkert men mer öppet mot världen. Tack vare Putin...

Uppgifterna om oljepriser kommer härifrån:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-2482282-romania-rusia-relatia-dificila-ursul-rasarit.htm

Om Medvedev på Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dmitrij_Medvedev

Om Gazprom på Wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gazprom

Inga kommentarer:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.