söndag 1 juni 2008

E´ru europé, e´ru de?

Vilka är egentligen européer? Geografin hjälper oss ganska lite - det är svårt att förstå varför Ryssland aldrig förkommer i diskussioner om EU-medlemskap om vi tittar på de geografiska gränserna. Visst, hela Sibirien ligger i Asien, med både Moskva och St Petersburg, Rysslands framtida huvudstad ligger väster om uralbergen.

Är Europa i stället en värdegemenskap? Borde inte Israel få vara med också i så fall. Oavsett vad vi tycker om deras politik gentemot palestinierna, så tror jag de flesta håller med om att det är ett stycke Europa som ligger i mellanöstern. Kanske borde New York och Kalifornien få vara med men inte Texas... Det blir ganska orimligt att ränka så.

Är det kanske en gemensam historisk erfarenhet som bildar grunden för den gemensamma identiteten, om den nu finns? Det låter ju lika vettigt som poltiskt korrekt och skulle kunna förklara varför inte Ryssland och Turkiet får vara med, om man ser historien från Balkan.

Balkans historia efter 1600talet är en lång dragkamp mellan tre imperier - det Habsburgska, det Ryska och det Ottomanska. Men hoppet för rumäner och bulgarer låg längre västerut, i upplysningens Europa. Det ser man t.ex. på de konstitutioner som länderna skaffade sig när de blev självständiga, alla mycket demokratiska för sin tid, skrivna i positiv upplysningsanda.

Men mycket har ju hänt som dess, som komplicerar saken. Det Turkiet som är Bulgariens grannland är en etnisk nationalstat, i motsättning till det multinationella Ottomanska imperiet. Medan Bulgarien och Rumänien var kommunistiska var Turkiet ett Nato-land, som gjorde upp med Ataturks socialistisk idéer långt innan 1989. Man kan förstå att turkarna tycker sig passa väl så bra in i EU som sina grannländer.

Det som fick mig att fundera över frågorna var faktiskt Serbien, vars väg mot EU verkar ganska oklar. Medan Serbien i Sverige kanske står för motsatsen till Europa - Serbien är väl det enda land som EU faktiskt har krigat mot, finns det i Bulgarien en uppfattning om att Serbien är mer europeiska än rumäner eller bulgarer. Och säkert var det så innan 1989... Sök på Youtube efter Electricni Oragzam eller Idoli så hittar ni New Wave band väl så hemma i den västeuropeiska rockmyllan som Kal P. Dal.... Samma sak i Ryssland. Sök efter Kino eller DDT...

Kanske borde inte rockbanden få avgöra vilka som ska få vara med i EU eller inte. Men jag är övertygad om att vilka rockband ett land har säger mycket om deras identitet. Europeisk eller inte.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker lätt att rockbanden ska avgöra! Emellertid är det då tveksamt om Moldavien nånsin kommer med...

Maladets! sa...

Men Lars, jag vet inte ett enda band, varken i Rumänien eller Bulgarien som kommer upp i Zdob si Zdubs klass :) Med Gindul Mitei och Snails så tycker jag att Moldavien är solklara Balkanmästare i Rock ;)

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.