fredag 22 augusti 2008

Globaliserad Sophantering

Denna fredagsmorgon bjöd på en mer än vanligt intressant nyhetsskörd från Balkan som jag kände mig tvungen att dela med mig av. Det är visserligen gårdagens nyheter, men ändå...

Ni kanske har hört talats om att länder i Väasteuropa betalar länder i Västfrika för att få dumpa sina sopor där. Det har väckt ont blod hos socialt och ekologiskt engagerade människor, särskilt när det gäller radioaktiva sopor eller annat industriavfall.

Men fenomenet - försäljning av sopor, berör inte bara Afrika, och inte bara industrisopor. Alla vi som bor i Sofia producerar "enorma" mängder sopor enligt den rumänska tidningen Ziua online. Och visst... mycket sopor är det ju. Politikerna vet inte riktigt vad de ska göra med allihopa, och den bulgariska ministern för vatten och miljö Ceavdar Giorgiev har sagt att man som sista utväg kan tänka sig att mot betalning dumpa soporna i Rumänien.

Det kan rumäniens minister för miljö och hållbar utveckling, Attila Korodi inte alls tänka sig. Han påpekar att rumänien sade nej til en italiensk förfrågan om att sälja sopor redan 2007 och att man har nog med sina egna fram till 2015, då sophanteringen kommer bli fri inom EU.

Det är nog ett datum som miljörörelsen i västeuropa bör lägga på minnet. Jag har svårt att tro att miljön i östeuropa eller globalt gynnas av det.

Nåväl, lite gladare nyheter kanske: genomsnittslönen för rumäner som jobbar utomlands har under det senaste året försubblats. Jag antar att det inte bara gäller rumäner, utan alla östeuropeiska arbetstagare i väst. Tyder det kanske på att Europa börjar bli ett hem och en arbetsmarknad för alla Européer?

Till sist har tidningen Forbes publicerat en lista över världens femton rikaste regenter. Vår egen Karl Gustaf är naturligtvis för svensk för att finnas med på en sådan lista. H ans apanage kommer inte i närheten av vad Shejkerna runt gulfen har. Stackars KG.



----------------
Now playing: Balladen_om_resan_till_paradiset.mp3
via FoxyTunes

Inga kommentarer:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.