tisdag 26 augusti 2008

Linus lag

Jimmy, en gammal kursare till mig har idag publicerat ett mycket bra inlägg om demokrati på sin blogg. Det heter "Massans intelligens är bättre än expertstyre" och handlar om just det - att komplexa problem inte kan hanteras av experter. De kräver många människors inblandning.

På jobbet läser jag många artiklar som handlar om kommunikationsteknologier. När man läser mer än tio sådana om dagen är det tydligt vart internet, och vår informationsteknologi är på väg - mot lösningar baserade på fri mjukvara. Varför då? Därför att de helt enkelt är bättre, och fortsätter att förbättras. Tusen programmerare som tittar igenom en programkod är bättre än den bäste är ensam. Linus Thorvald, Linux skapare har formulerat det som en lag: “med tillräckligt många ögon, blir alla buggar synliga”.

Fler ögon ser fler fel. Och framför allt att kan se varje problem från tusen olika perspektiv, medan experten är hänvisad till ett enda. Jag skulle vilja se ett samhälle som fungerar precis så. Där alla människors perspektiv tas tillvara, för att hitta lösningar som är acceptabla för alla.

För det krävs, precis som Jimmy skriver, i princip två saker. En informerad och nyfiken allmänhet, och politiker som tar denna allmänhet på allvar. Alla parter har rätt att hysa politiska uppfattningar, men de måste respektera att andra har andra uppfattningar och inte låta ideologi överskugga det som ögonen ser.

Just idag har jag inte läst så mycket om fri mjukvara utan i stället om olympiaden i Beijing. Det är skrämmande att se hur väl en diktatur kan samarbeta med multinationella företag. Att media idag till stor del består av multinationella företag, t.ex. amerikanska NBC gör saker ännu värre...

Jag hoppas att ett internet byggt på fri mjukvara och ett samhälle baserat på detta internet kan vara ett sätt att försvara demokratin, osm mer än någonting annat hadlar om fri tillgång till information. Precis som i den fria mjukvaruvärlden måste människor kunna få reda på hur systemen fungerar, och fundera ut sina egna lösningar som kollektivet kan använda sig av om det vill.

1 kommentar:

Anonym sa...

Kul att du gillade mitt inlägg! Tror precis som du att fri mjukvarurörelsen kommer att få stora konsekvenser för hur samhället fungerar i framtiden - inte minst vad gäller synen på demokrati. Folk var bara delvis fel ute när IT-bubblan var som störst (men det var inte det papperslösa kontoret och dot com-ekonomin som skulle bli de stora grejerna).

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.