måndag 29 september 2008

Det stora dundret är på väg...

 "Det svåra med en revolution är att bända upp den första gatstenen" sade vi till varandra på den tiden vi hoppades på revolution i folkhemmet... Några år senare har jag en del att invända emot den trotskistiska synen på revolution eom en fråga mer om teknik än politik. Men i alla fall... nu är den på väg.

 På bloggen Cornucopia som jag följer för att få grundläggande kunskaper i ekonomi finne en snygg sammanfattning över dagens förstatliganden eller privata räddningsaktioner.

 Faktiskt är det de privata räddningsaktionerna som är mest intressanta tycker jag. Under de senaste veckorna har världens rikaste banker spenderat miljoner på att köpa upp dåliga affärer, för att rädda hela systemet.

 Det är ett kvantumsprång från Manchesterliberalismen. Ingripanden bygger på en  ideologi som kopplar rikedom till ett asvar för mindre lyckligt lottade. Det antyder också att företagsprofiter är något annat än privat egendom, att rikedomen egentligen tillhör hela systemet...

Jag tror knappast att det är vad Swedbankcheferna tänker på när de köper Banco Fonder. Men när röken har lagt sig kommer många inflytelserika aktörer att ha fått nya perspektiv på vad osm är politiskt möjligt att göra. många kommer att kräva mer politisk kontroll, och det kommer de få...

Inga kommentarer:

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.