onsdag 17 september 2008

Vilken sida ligger Marx på nu?

 Karl Marx måste ha vänt sig i sin grav många gånger sen sin död i London 1883. Trots att de flesta av nittonhundratalets revolutioner kallade sig marxistiska satte de en tilltro till gerillakrig, terror och övertygade individers makt att förändra världen som borde ha varit Marx främmande.

 Det grundläggande i Marx förståelse av världen, som jag läser honom (det var ett tag sen nu dock...) är att världen förändras av processer som tar flera generationer. En individs övertygelse är alltså ganska oviktig. Det spelar faktiskt ingen roll om du blir kommunist eller inte - kapitalismen kommer genom sin inneboende logik att gå över i socialism, för attt sedan obemärkt glida över i det klasslösa samhället.

 Det lät ganska utopiskt när jag läste det men... Det som nu sker i USA, där finanskrisen lett till att Fanny Mae och Freddie Mac förstatligats (Chavez ligger i lä...) och Federal Reserves miljardlån till AIG, som i princip ger dem makt över företaget, är ju exakt som Karl Marx beskrev det. Kapitalismen tar kål på det privata ägandet...

 Kan tänka mig att Marx snurrat några varv extra för att lägga sig bekvämt på rygg och njuta av att ha rätt för första gången på mer än hundra år.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag råkade komma över en intressant ledare av Olle Svenning i Aftonbladet. Han menade att utvecklingen kan gå åt två håll, socialism eller, skräckscenariot, auktoritär kapitalism.

Maladets! sa...

Aha...interessant. vad innebär Auktoritär kapitalism? Det låter väl på sätt och vis mer sannolikt tyvärr...

Anonym sa...

Kina är väl ett typexempel på auktoritär kapitalism?

Maladets! sa...

Kina - helt rätt. Pinsamt att missa den...

Ett annat exempel är Gulfstaterna. De har pengar nog till att tjäna på det här tror jag... genom att köpa upp sånt går i konkurs i väst

 
Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 3.0 Unported License.